Tuesday, 10 April 2018

MAKANAN UNTUK ATASI MASALAH HB RENDAH UNTUK IBU HAMIL

MAKANAN ATASI MASALAH HB RENDAH

Biasa kita dengar ibu hamil alami hb rendah. Hb normal bagi wanita adalah 12-16 gram/dL. Tetapi bagi ibu yang sedang hamil berbeza iaitu 10-15 gram/dL. Jika kurang dari 10, ibu berisiko menghidapi anemia

ibu yang mempunyai hb rendah antara punca kekurangan nutrien untuk keperluan ibu dan anak seperti zat besi, folat dan B12. Tanda ibu yang mempunyai hb yang rendah adalah seperti keletihan dan lemah sepanjang hari

Antara makanan yang boleh diambil oleh ibu yang alami hb rendah seperti

  1. Daging merah -  mengandungi zat besi yang tinggi
  2. Brokoli - mengandungi vitamin B, zat besi dan folat
  3. Pisang- mengandungi folat tinggi
  4. Bayam - mengandungi folat tinggi
  5. Oat - mengandungi zat besi tinggi
  6. Delima - mengandungi zat besi tinggi
  7. Kurma - bantu perbanyakkan darah merah
  8. kekacang
  9. makanan laut : kerang
  10. tembikai- kandungan vitamin A membantu mengikat sel darah merah dengan oksigen
  11. jambu batu- mempunyai kandungan vitamin c 2x oren. vitamin c membantu penyerapan zat besi dalam badan
untuk ketahui punca utama masalah hb rendah --> KLIK SINI

0 comments:

Post a Comment